8.12.2016
Dyniowa Granola
Etykiety:
przepisy
Jednym plusem końca lata jest długi sezon na dynię. To warzywo mogłabym dosłownie jeść w każdej postaci! Tym razem zainspirowałam się przepisem ErVegan na śniadaniową granolę właśnie z dynią. Tak mi posmakowała, że już chyba do końca sezonu zostanę przy tej wersji smakowej.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (ja użyłam górskich)
- 1 szklanka orzechów (ja użyłam nerkowców, orzechów brazylijskich i macadamia)
- 10 łyżek puree z dyni (upiec dynię i zmiksować na gładką masę)
- pół szklanki brązowego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Do miski wsyp płatki, orzechy, cukier, przyprawy i wymieszaj. Dodaj puree i ponownie wymieszaj. Piecz w 180 stopniach przez ponad pół godziny (dopóki masa nie będzie sucha i sypka).
I proszę jaki szybki i prosty przepis! A rezultat jaki pyszny...
Dynia sprawdza się dosłownie wszędzie! Też uwielbiamy ją właśnie za jej bezgraniczną użyteczność w wypiekach. Musimy przyznać, że granoli z niej nie robiłyśmy więc trzeba to nadrobić a jutro będziemy piec sernik świąteczny z dynią, który od dwóch lat bardzo polubiła nasza rodzina :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych :****
Dziękuję i również życzę wesołych świąt!! A propos dyni to dzisiaj na wigilię upiekłam wegańskie pumpkin pie i pasztet dyniowo-soczewicowy ;)
UsuńChyba będę musiała w końcu odważyć się i zrobić własną granolę :)
OdpowiedzUsuńJa od wieków nie jadłam kupnej, za każdym razem gdy mam na nią ochotę to sama robię;)
Usuń